- Kategorie
- Szukaj
-
Blendery ręczne
Blender ręczny to urządzenie o szerokim zastosowaniu. Jeśli szukasz uniwersalnego pomocnika w Twojej kuchni, to nie ma lepszego wyboru. Z blenderem ręcznym przygotujesz większość potraw, zarówno tych bardziej, jak i mniej wymagających.
Jak działa blender ręczny?
Cechy i funkcje blendera ręcznego
- Moc nominalna - rzeczywista moc, z którą pracuje blender ręczny.
- Moc szczytowa - to maksymalna moc, z którą może działać blender. Moc szczytowa używana jest wtedy, gdy urządzenie natrafi na twardszy element. Moc wzrasta, aby blender się nie przypalił.
- Stalowe ostrza - ostrza wykonane ze stali nierdzewnej albo stali szlachetnej to standardowy wybór przy częstym użytkowaniu blendera.
- Tytanowe ostrza - ostrza wykonane z tytanu lub z powłoką tytanową cechują się dużą wytrzymałością na wysoką i niską temperaturę.
- Ostrza z tworzywa sztucznego - charakterystyczne dla najtańszych urządzeń. Cena blenderów z takimi ostrzami wydaje się atrakcyjna. Jednak jakość wykonania i trwałość urządzeń z tej półki cenowej budzą spore wątpliwość.
- 2-3 ostrza - liczba ostrzy spotykana w najtańszych i przenośnych urządzeniach. Jeśli blendujesz rzadko albo głównie miękkie produkty, to nie zauważysz większej różnicy w porównaniu do pozostałych opcji.
- 4 ostrza - taka liczba ostrza pozwoli na nieco więcej opcji. Blender sprawdzi się do większości zadań, ale może wymięknąć przy najtwardszych składnikach.
- 6 ostrzy - optymalna liczba ostrzy. Taki blender poradzi sobie z najtwardszymi produktami i bardziej wymagającymi zdaniami.
- Wielokrawędziowe ostrza - ostrza ułożone wielokierunkowo są charakterystyczne dla nowoczesnych blenderów. Ich położenie wpływa na komfort działania, a ten jest bardzo wysoki.
Zastosowanie blendera ręcznego
- Blendowanie miękkich i twardych składników
- Mielenie ziaren kawy
- Mieszanie i wyrabianie ciasta
- Miksowanie i przygotowywanie bitej śmietany lub białek
- Krojenie w paski i spirale warzyw albo owoców
- Kruszenie lodu
- Rozdrabnianie twardej żywności tj. orzechy, migdały, warzywa
- Siekanie oraz szatkowanie warzyw i owoców
- Tarcie ziemniaków lub kabaczku na placki ziemniaczane
- Ubijanie białek i żółtek
- Ucieranie warzyw na puree
- Ucieranie warzyw do dipów i sosów
Dla kogo blender ręczny?
- Jeśli jesteś domowym kucharzem, to z blenderem ręcznym możesz poszukać nowych wyzwań i odkryć zaskakujące smaki.
- Jeśli jesteś totalnym amatorem, to blender ręczny pomoże Ci stawiać pierwsze kroki w świecie kulinariów oraz zaskoczyć swoich domowników.