Robot kuchenny - najlepsze przepisy na domowe ciasta
2025-03-13 11:00:00
4 najlepsze przepisy na domowe ciasta
Data aktualizacji: 16.06.2025
Yoersik - Twój doradca
Czy można przygotować tradycyjne ciasto bez ucierania, długiego ręcznego miksowania i ubijania kremów? Można – z planetarnym robotem kuchennym! To niezastąpione urządzenie sprawia, że pieczenie staje się szybsze, łatwiejsze i o wiele przyjemniejsze – nawet jeśli przygotowujesz klasyczny sernik, wilgotne ciasto marchewkowe czy puszystą babkę majonezową. W tym artykule znajdziesz sprawdzone przepisy na domowe wypieki, które zachwycą Twoich gości i umilą każdą uroczystość – od urodzin, przez imieniny, aż po rodzinne spotkania przy kawie. Jeśli jesteś fanem słodkich smaków, to ten wpis powstał właśnie z myślą o Tobie - przedstawiamy sprawdzone przepisy na ciasta z robota planetarnego!
Spis treści
- Kilka słów o robotie kuchennym
- 1. Ciasto marchewkowe z kremem
- Tip: Jak przyrządzić domowy cukier waniliowy?
- 2. Babka majonezowa
- 3. Ciasto pomarańczowe z orzechami i żurawiną
- Tip: Jak przyrządzić domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy?
- 4. Klasyczny sernik z polewą karmelową
- W czym robot planetarny jest lepszy od tradycyjnego?
- Cena robotów kuchennych
Kilka słów o planetarnym robocie kuchennym
Tradycyjne domowe wypieki potrafią być prawdziwą próbą cierpliwości – trzeba zagniatać ciasto, ubijać białka na sztywno, mieszać składniki w odpowiedniej kolejności i tempie, aby masa była idealnie puszysta. To wszystko wymaga czasu, siły i wprawy… chyba że masz pod ręką kuchennego robota planetarnego.
Z jego pomocą możesz przygotować nawet najbardziej wymagające ciasta w znacznie krótszym czasie, bez bałaganu i zmęczonych rąk. Robot nie tylko wyręczy Cię w żmudnym miksowaniu czy zagniataniu, ale zadba też o odpowiednią konsystencję ciasta – tak, by domowe wypieki zawsze wychodziły perfekcyjnie.

Bo planetarny robot kuchenny to wielofunkcyjne urządzenie, które znacząco usprawnia pracę w kuchni. Robot tego typu charakteryzuje się planetarnym ruchem mieszadeł, które obracają się jednocześnie wokół własnej osi i po obwodzie misy robota planetarnego. Dzięki takiemu rozwiązaniu składniki wymieszane są dokładniej i szybciej niż w tradycyjnym robocie.
Zastanawiasz się co można zrobić w robocie planetarnym? Możliwości są ogromne! Dlatego dzisiaj przedstaiwmy sprawdzone przepisy na ciasta z robota planetarnego, które przygotujesz czybciej i prościej niż z tradycyjnym mikserem kuchennym. Oto one!
1. Ciasto marchewkowe z kremem
Składniki na ciasto marchewkowe:
- 4 jaja
- Szklanka cukru
- Opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Niepełna szklanka oleju
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki gorzkiego kakao
- Szklanka startej marchewki (można dodać więcej według uznania)
- Szklanka posiekanych orzechów (np. włoskie)
- Jabłko lub gruszka pokrojone w drobną kostkę
- Opcjonalnie: garść suszonych śliwek, rodzynek lub skórek z pomarańczy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- Jajka ubijamy z cukrem, stopniowo dodając olej podczas miksowania.
- W osobnej misce łączymy pozostałe suche składniki, potem łączymy z masą jajeczną.
- Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.
- Piekarnik nastawiamy na 180 °C z funkcją góra–dół i pieczemy 60 minut.
Składniki na krem:
- 200 g serka typu Philadelphia lub homogenizowanego
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- Migdały lub orzeszki ziemne do posypania
Przygotowanie kremu:
- Mieszamy serek z miodem (lub syropem klonowym).
- Rozsmarowujemy krem na wystudzonym cieście.
- Posypujemy płatkami migdałów lub orzeszkami ziemnymi.

⭐Tip od Yoer: Jak przyrządzić domowy cukier waniliowy?
Składniki na domowy cukier waniliowy:
- 2 świeże laski wanilii
- Szklanka cukru (200-250 gramów)
Przygotowanie:
- Przesypujemy cukier do słoiczka.
- Laskę wanilii przecinamy i tępą stroną noża wydrążamy ziarenka.
- Pustą laskę wanilii zasypujemy w cukrze, a ziarenka kładziemy na górze.
- Zamykamy słoik i odkładamy w ciemne, chłodne miejsce na tydzień.

2. Babka majonezowa
To przepis, który od lat gości na polskich stołach – często przekazywany z pokolenia na pokolenie, zwłaszcza w okresie świąt Wielkanocnych. Jeśli szukasz czegoś prostego, ale efektownego – babka z majonezem będzie strzałem w dziesiątkę. Dodatkowo robot kuchenny do ciasta Yoer AstraloPro wykona za Ciebie większość pracy!
Składniki na babkę majonezową:
- 4 jajka
- Szklanka cukru
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka kartoflanki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Mały majonez (200 ml)
- Olejek według uznania (polecamy olejek migdałowy lub cytrynowy)
- Cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
- Ubijamy jajka z cukrem w misie robota planetarnego.
- W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki.
- Łączymy dwie części w jednolitą masę, którą wykładamy na blachę.
- Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 °C z funkcją góra–dół (nie mylić z termoobiegiem!).

3. Ciasto pomarańczowe z orzechami i żurawiną
Jego sekretem jest aromatyczna skórka pomarańczowa, która nadaje wypiekowi wyjątkowy cytrusowy charakter i sprawia, że już podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach domowego ciepła. W tym przepisie pokażemy Ci, jak krok po kroku przygotować ciasto, które zachwyci smakiem i zapachem już przy pierwszym kęsie.
Składniki na ciasto pomarańczowe:
- 250 gramów mąki pszennej
- Szklanka żurawiny suszonej posiekanej na małe kawałki
- Kandyzowana skórka pomarańczy
- Garść posiekanych orzechów (około 60–70 gramów)
- 1 jajko
- 160 gramów cukru
- Szklanka kefiru lub maślanki
- 4–5 stołowych łyżek oleju
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- Pół łyżeczki sody oczyszczonej
- Łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
Przygotowanie:
- Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
- W misie robora kuchennego łączymy skórkę pomarańczy, jajko, kefir lub maślankę, olej oraz wanilię. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Bezpośrednio do misy przesiewamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Całość mieszamy.
- Wykładamy ciasto na blachę-keksówkę.
- Ciasto na blaszce pieczemy przez 60 minut w temperaturze 160–170 °C bez termoobiegu.
- Kontrolujemy stopień wypieczenia za pomocą suchego patyczka.
Składniki na lukier pomarańczowy:
- Pół szklanki cukru pudru
- 3 stołowe łyżki soku pomarańczowego
- Skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
- Przygotowujemy lukier, mieszając wszystkie składniki w miseczce.
- Rozcieramy na jednolitą masę.
- Polewamy ciasto. Voilà, gotowe!

Tip od Yoer: Jak przyrządzić domową kandyzowaną skórkę z pomarańczy?
Składniki na kandyzowaną skórkę pomarańczy:
- 3 pomarańcze
- ½ szklanki wody
- Szklanka cukru
Przygotowanie:
- Pomarańcze dokładnie myjemy i parzymy wrzątkiem.
- Obieramy pomarańcze ze skóry, dzieląc ją na ćwiartki.
- Wycinamy białą warstwę skórki, która jest gorzka w smaku.
- Skórki kroimy w paski, gotujemy na wrzątku przez około 5–10 minut i odcedzamy.
- Skórki kroimy w kostki i wkładamy do garnka z cukrem oraz wodą.
- Całość delikatnie mieszamy i gotujemy na delikatnym ogniu przez około 40 minut bez przykrycia.
- W tym czasie skórka powinna się delikatnie zeszklić, czyli zrobić półprzezroczysta.
- Po ostudzeniu kandyzowaną skórkę przekładamy do słoika.
- Przechowujemy w lodówce.

3. Klasyczny sernik z polewą karmelową
Składniki na masę sernikową:
- 1000 gramów tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwa razy
- 200 gramów masła
- 250 gramów cukru
- 4 duże lub 5 małych jajek, oddzielamy białka i żółtka
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- Opcjonalnie: bakalie – rodzynki lub kandyzowana skórka pomarańczy
Przygotowanie:
- Do przepisu wykorzystujemy składniki w temperaturze pokojowej.
- W misie robota kuchennego ucieramy masło z cukrem.
- Dodajemy oddzielone żółtka i miksujemy.
- Stopniowo dodajemy twaróg, cały czas miksując masę.
- Do masy sernikowej dosypujemy skrobię ziemniaczaną i miksujemy.
- Potem możemy dodać bakalie.
- Osobno ubijamy białko i delikatnie mieszamy z masą sernikową bez używania robota.
Spód do sernika:
- 200 gramów herbatników
- 50 gramów masła
Przygotowanie:
- Rozpuszczamy masło w mikrofali lub kąpieli wodnej.
- Blendujemy herbatniki na miazgę w blenderze kielichowym lub recznym.
- Łączymy herbatniki z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
- Wykładamy ciasteczkowy spód na okrągłą blachę.
- Wykładamy masę sernikową.
- Pieczemy przez 1,5h w temperaturze 150 °C z funkcją statyczną góra–dół.
Polewa karmelowa:
- Garść krówek mlecznych
Dekoracja:
- Krówki rozpuszczamy na patelni na małym ogniu.
- W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody lub mleka, żeby rozpuszczone krówki nie przypaliły się na patelni.
- Możemy wtedy użyć garnka. Masę krówkową wylewamy na ciasto i czekamy do zastygnięcia.
Sernik potrzebuje trochę czasu na odparowanie. Najlepiej smakuje dopiero na 2. dzień!

Cena robotów kuchennych
Mogą Cię również zainteresować artykuły:
Autor}:Yoersik - Twój doradca
